top of page

Astrid Lande– frontfigur i över 30 år

För att driva en verksamhet som Vadstena-Akademien behövs en ryggrad som allt hålls uppe av. Ingrid Maria Rappe var den första, Arnold Östman en annan oerhört viktig person för akademiens utveckling och riktning. 

Att Vadstena-Akademien fortfarande finns, kan vi också tacka en annan person, Astrid Lande, för.

Astrid Lande var administrativ chef och producent på akademien från 1971 och fram till 2003. 

Ursprungligen jobbade Astrid med reklam och skrev artiklar om marknadsföring av kultur. Detta upprörde bl a Jan Myrdal, men Astrids granne, Arnold Östman, tog med henne till Vadstena och presenterade henne för Ingrid Maria Rappe.  

Snart tog Astrid hand om marknadsföring, sökte pengar, skötte presskontakter, uppvaktade myndigheter och ordnade bostäder åt deltagarna. Allt utom det konstnärliga. Det var också hennes uppgift att kommunicera vad Vadstena-Akademien verkligen var, och det gjorde hon på ideell basis i 18 år. Först då var verksamhetens ekonomi så balanserad att hon kunde få lön.

1993 kunde Vadstena-Akademien äntligen anställa en person till.

Idag har verksamheten fyra året runt-anställda inklusive vd/konstnärlig ledare, för att på sommaren svälla till någonstans runt 100, varav de allra flesta är stipendiater och några få projektanställda.

Astrids gärningar har inte gått obemärkt förbi: hon har fått priser och stipendier från Östgöta Gille, Vadstena kommun, Rotary, Föreningen Gamla Vadstena och inte minst en medalj ur kungens hand 1990, i åttonde storleken i högblått band. 

bottom of page