top of page
zebranhögupplöst--3.jpg

Zebran
-en opera av Tebogo Monnakgotla och Kerstin Perski

 

Foto: Markus Gårder

Zebran

 

 

I centrum av operan finns kärleken mellan två män; Edward och John som båda tvingats fly sitt land p.g.a. sin sexuella läggning.

John hittar en väska med alla sina saker i hallen till sin och Edwards gemensamma lägenhet. Ett brev från Edward ligger på köksbordet. I brevet blir John ombedd att flytta ut ur lägenheten innan Edward kommer tillbaka. Edward ber om förlåtelse för att han sårar John, vet att han är en feg svikare, men säger att han inte kan göra på annat sätt. Förkrossad, skriver John ett svar som han lämnar på bordet, tar väskan och försvinner för alltid ut ur Edwards liv.

Vår opera börjar alltså i slutet, när den personliga katastrofen för Edward och John är ett faktum. Men hur blev det så? Hade det gått att förhindra? Hur gick det till när två människor som nyss hellre ville dö än leva utan varandra i ett land som förbjöd deras kärlek, nu när de äntligen skulle kunna leva i frihet, känner sig som två främlingar för varandra? Är Zebran vit med svarta ränder eller tvärtom?

Tebogo Monnakgotla, tidigare huskompositör hos P2, Sveriges Radio debuterar med sin första helaftonsopera. Librettot är skrivet av Kerstin Perski som senast skrev operan Son of Heaven (2015) till Vadstena-Akademien.

Kerstin och Tebogo som båda är barn till människor som har tvingats fly ifrån sina hemländer hals över huvud och därför tvingats börja om på nytt, har funnit en personlig och gemensam ingång till berättelsen om John och Edward: Att leva i skuggan av flykt och exil.

Kerstin Perski är en av Skandinaviens mest erfarna librettister och har samarbetat med en lång rad tonsättare.

Tebogo Monnakgotla har utmärkt sig i många genrer med musik för orkester, kör, sång och med kammarmusik. Hon har också komponerat en mycket uppmärksammad kortopera ”Jean-Joseph” för Kungliga Operan.

Italienska Deda Cristina Colonna (”Kär och galen” 2016 i Vadstena) regisserar och Bente Rolandsdotter debuterar som scenograf och kostymör hos Vadstena-Akademien. Dirigenten Emil Eliasson, en av de mest uppmärksammade unga svenska dirigenterna på senare år är musikalisk ledare.

Zebran är Vadstena-Akademiens 37:e beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet flyttades fram till sommaren 2021 i Bröllopssalen på Vadstena slott. Zebran sjungs på svenska.

Musik: Tebogo Monnakgotla
Libretto: Kerstin Perski

Produktionsteam 

Regissör: Deda Cristina Colonna     

Musikalisk ledare: Emil Eliasson

Scenografi/Kostym: Bente Rolandsdotter 

Mask: Anne-Charlotte Reinhold

Ljus: Susanna Hedin, Lumination of Sweden

 

Sångsolister

Edward: Georg Källström, tenor 

John: Luthando Qave, baryton

Disa: Agnes Auer, sopran 

Anna: Karin Osbeck, mezzosopran

Lena: Emma Johansson, sopran

KajPascal Zurek, basbaryton 

Orkester

Konsertmästare: Filip Gloria, violin I 
Lovisa Ehrenkrona, violin II
Ester Forsberg, viola

Rebecka Lagman, cello
Jessica Fällgren, kontrabas
Christine Amcoff, flöjt 
Adam Lindtrup, klarinett
Gerson Fabris, fagott
Eelis Malmivirta, horn
Mattias Nyström, trombon
Claire Montcharmont, harpa
Andreas Nyström, slagverk

Föreställningen är ca 2 h 10 min inklusive paus. 

Foto: Martin Hellström

Titta gärna på våra pressbilder här

Synopsis kan läsas här

Libretto kan läsas här

Programbok kan läsas här

bottom of page