top of page
Foto_ Martin Hellström

2020 har varit ett märkligt år men vi fortsätter oförtrutet att vara en spjutspets i utvecklingen av operarepertoaren. Inte minst genom vår närmast unika profil som akademi, det vill säga ett lärosäte och en verkstad för unga professionella utövare inom alla de yrken som behövs för att opera ska bli verklighet. Till oss kommer framtidens scentekniker, ljuddesigners, teaterskräddare, attributörer, sminkörer, producenter, marknadsförare och publikvärdar för att fördjupa sig i respektive yrken.

Vi är dessutom en av två huvudmän för en ojämförlig heltidsutbildning för unga sångare och pianister. Vadstena sång- och pianoakademi, VaSP, är en högskoleförberedande konst- och kulturutbildning med Folkuniversitetet och Vadstena-Akademien som huvudmän; folkuniversitetet borgar för organisation och Vadstena-Akademien för konstnärlig och pedagogisk kvalitet. I ledningsgruppen finns hovsångerskan Hillevi Martinpelto, professor Matti Hirvonen, Vadstena-Akademiens Nils Spangenberg och utbildningsledaren Anna-Carin Strand. Ett trettiotal studenter i två årskurser studerar med fokus på romansen eller lieder. Nästan alla går efter utbildningen vidare till högskolor, inte så sällan utomlands.

Operakonsten är som alla konstarter beroende av levande tradition, och av utveckling och experiment. Frågan om vad opera egentligen är har funnits med under hela operakonstens femhundraåriga historia. Nu råder väl närmast konsensus om vad opera är, och bör vara. Det finns liten eller ingen plats för att pröva gränserna för konstformen. Tillsammans med stora och små institutioner samt fria kulturutövare ska vi därför skapa nya möjligheter för konstnärer att fritt uppfinna och utveckla nya former för musikdramatik i projektet ”Residens för operautveckling”.

Åren framöver blir det flera nya spännande operor i Vadstena-akademiens regi i Bröllopssalen. ”Zebran” av tonsättaren Tebogo Monnakgotla och librettisten Kerstin Perski får premiär 23 juli 2021 istället för under 2020.

Framåt

bottom of page