• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon

Foto: Peter Holgersson

Stipendieplatser 

Just nu söker vi inga stipendiater, men du är alltid välkommen att skicka in en spontanansökan. 

Om stipendieplatserna 

Tack vare bidragsgivare kan Vadstena-Akademien finansiellt stötta stipendiaterna under sin vistelse i Vadstena och sin vidareutbildning på Akademien. Detta genom att stipendiaterna erhåller daglig ersättning i form av ett stipendium som ska utgöra bidrag till kost, logi, boende och övriga eventuella omkostnader.

Ansökan 

När det är tid att ansöka till våra stipendieplatser skickar du ett personligt brev inklusive CV och kontaktuppgifter till 1-2 st referenser till:
apply@vadstena-akademien.org.

 

Vid frågor kan du kontakta vår producent Terese Lindström på:

terese@vadstena-akademien.org.

För att medverka som sångerska/sångare i våra operor måste du medverka på en provsjungning. Dessa sker ofta under hösten ett halvår eller ett och ett halvt år innan operan sätts upp. Information om detta kommer att finnas på vår hemsida och på våra sociala medier när vi närmar oss. Under hösten 2018 hade vi provsjungningar för sommaren 2020. Nästa provsjungning kommer att äga rum hösten 2020. 

 

Stipendieplatser för instrumentalister, teatertekniker, regiassistent och administrativa assistenter söks under början av året/tidig vår för kommande sommar, deadline för dessa är den 20 februari 2020. 

Teatertekniska stipendieplatser

Vadstena-Akademien sätter upp operor i historiska miljöer, dels i Bröllopssalen på Vadstena slott och dels på Vadstena Gamla teater, en tittskåpsteater från 1825. Detta innebär att de teatertekniska stipendiaterna får möta de begränsningar och möjligheter som miljöerna innebär. Ofta ställer detta höga krav på uppfinningsrikedom och nytänkande.

Instrumentalist- och sångstipendieplatser 

Vadstena-Akademien är en viktig plattform för lärande och fortsatt utveckling mot en professionell karriär för unga operasångerskor/sångare och instrumentalister. Vårt mål är att vara den bästa samlingsplatsen för fortsatt utbildning och lärande i Sverige för unga sångare, musiker och andra medverkande i operans vida värld, så som ljussättare, scentekniker och kostymörer. Sedan vår öppning 1964 har många kända operastjärnor tagit några av sina första professionella steg hos oss, bland annat Anne Sofie

von Otter, Nina Stemme, Camilla Tilling, Carl Johan "Loa" Falkman
och Malena Ernman.