top of page
_POM4407.jpg

Kurs i romansinterpretation
 

Datum: 25-30 juli 2023, 6 heldagar

Repertoar: Nordiska och franska romanser

Foto: Markus Gårder

Ansökan senast 1 maj: Ansökan sker till apply@vadstena-akademien.org

med CV och personligt brev inklusive foto, telefonnummer och referenser, 

inspelningar ur den klassiska repertoaren, helst två romanser:

en på ett nordiskt språk (svenska, finska, norska eller danska) och

en på franska. Format: en länk till Youtube, markerad som olistad.

Skriv också gärna vilken repertoar du önskar arbeta med under kursen.

 

Kursbeskrivning: En kurs i romansinterpretation som vänder sig till dig som vill utveckla det vokala uttrycket, det kammarmusikaliska samarbetet med pianisten och pianostämman samt arbeta med din instuderingsteknik och utvidga din repertoarkännedom. Kursen passar dig som går på en högskoleförberedande sångutbildning eller studerar på högskolenivå.

Varje dag innehåller 1 timmes föreläsning. Varje sångare förbereder 5-6 stycken.

Vid frågor och tips angående repertoaren går det bra att vända sig till Ingrid Haking Raaby på ingrid.haking@gmail.com eller 0720-11 9 394.

 

Kursledare och lärare: Ingrid Haking Raaby, 0720-11 93 94, mail: ingrid.haking@gmail.com 

Presentation, se nedan.

Pianist: Carlos Murakami, 0706-68 73 50, mail: carlos@murakami.se Presentation, se nedan.

 

Antal platser: 8

 

Kursen är kostnadsfri

 

Boende på Vadstena folkhögskola: Enkelrum med egen toalett och dusch. Gemensamt kök och allrum med uteplats. Ankomst 25 juli, avresa 30 juli. 5 nätter x 745 kr = 3.725 kr (självkostnadspris)

 

Deltagarna sköter sin egen mathållning.

 

Antagningsbesked mitten av maj

Repertoar klar 1 juni

Om lärarna:

Ingrid Haking Raaby

Började utbildningen vid Folkliga Musikskolan Ingesund 1968 och kom några år senare till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och avlade sångpedagogsexamen 1973, därefter solistdiplom och debut, samt erhöll belöningsjetong 1976. Så fortsatte studierna i Wien och 1979 avlade hon två solistdiplom vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst.

Samtidigt med en solistisk verksamhet undervisade Ingrid på Kungl. Musikhögskolan i sång och musikkommunikation under 10 år. Därefter kom erbjudandet att starta en specialinriktad sånglinje på Musiklinjen vid Vadstena Folkhögskola. Tillsammans med kollegorna var Ingrid med och utvecklade denna linje under 15 år. Så följde 12 år som sångpedagog på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus (Danmark) med ansvar för solosång och sångpedagogik.

Tillbaka i Sverige håller Ingrid bl.a. masterclasses i romansinterpretation, föreläsningar och soloundervisning. Att återigen få arbeta i Vadstena är otroligt stimulerade och spännande. Tillsammans med kollegor och studerande får jag arbeta med det jag brinner för – interpretation och musikkommunikation.

Carlos Murakami

Parisfödd med spanska och japanska rötter, bosatt i Östergötland sedan 2017. Carlos Murakami frilansar som pianist och kyrkomusiker. Vid sidan av det innehar han även en administrativ tjänst vid Stockholms universitet. Under åren 1996-2017 var Carlos bosatt i Stockholm, där han efter avslutade studier arbetade som koordinator och instuderare på Kungl. Musikhögskolan samt som församlingsmusiker i Sankt Peters kyrka. Dessa tjänster kombinerade han med frilansuppdrag som kammarmusiker, orkesterpianist mm.

Pianostudierna inleddes på Boulogne-konservatoriet i Paris vid sex års ålder, fortsatte efter gymnasiet på Escuela Superior de Música Reina Sofía i Madrid och avrundades sedan på Kungl. Musikhögskolan med ett solistdiplom. Bland Carlos lärare kan nämnas Dmitri Bashkirov i Madrid och Staffan Scheja i Stockholm.

Carlos hyser även stor passion för körsång och har under Stockholmsåren varit fast medlem i Mikaeli kammarkör.

Foto: José Figueroa

bottom of page