top of page

Solen och Nordenstjärnan

Uppdaterat: 10 juni 2018

Opéra-ballet pour Louis XIV et Charles XII

Solen och Nordstjärnan – opéra-ballet i två akter, är sommarens stora produktion i Bröllopssalen på Vadstena slott. En föreställning inspirerad av den hyllningsföreställning som Nicodemus Tessin d.y. initierade till firandet av segern vid Narva.


Premiär

Premiär 20 juli 2018 i Bröllopssalen på Vadstena slott,


Föreställningar

23, 24, 26, 27, 29, 30 juli samt 2, 3, 5, 6 och 8 augusti.


Biljetter

Biljetter till föreställningarna kan köpas här.

För gruppbokningar: biljett@vadstena-akademien.org



Medverkande


Tonsättare: Anders Düben, Jean Desfontaines, Jean Baptiste Lully

Librettister: Charles Louis Sevigny, Nicodemus Tessin (svenska), Molière

Musikalisk ledare: Dan Laurin

Koreografi och regi: Karin Modigh

Biträdande koreograf: Lena Cederwall Broberg

Scenografi och kostym: Anna Kjellsdotter

Mask och peruk: Anne-Charlotte Reinhold

Ljusdesign: Marcus Philippe Gustafsson


Dansare

Adrian Navarro – barockdansare och mentor

Julia Bengtsson

Rebecca Bernefjell

Niklas Fransson

Matilda Larsson

Mathias Terwander Stintzing

Aleksandra Pawluczuk

Edgar Lewandowski


Solister

Ingrid Berg – sopran

Kajsa Lindberg – sopran

Annastina Malm – mezzosopran och mentor

Frida Bergquist – mezzosopran

Nana Bugge Rasmussen – mezzosopran

Robert Lind – tenor

Martin Vanberg – tenor och mentor

Richard Lindström – baryton

Philip Björkqvist – basbaryton


Orkester

Francesco D´Orazio, violin (konsertmästare), Anna Paradiso Laurin, cembalo. Med flera.



Om Solen och Nordenstjärnan


Den så kallade Narvabaletten med musik av Anders Düben, Jean Desfontaines och Jean Baptiste Lully utgör huvudnumret i en festkväll kring Ludvig XIV, Karl XII, Tessin och den franska teatertrupp som verkade i Stockholm vid tiden. Dansare, sångare och en orkester under ledning av Dan Laurin i regi och koreografi av Karin Modigh.


Den svenska hovteaterns blomstringsperioder brukar anses ligga under drottning Kristinas respektive Gustav III:s regeringstider, medan den karolinska perioden har hamnat i skymundan. Men även Karl XII var i själva verket, säkert inspirerad av sin farmor, änkedrottning Hedvig Eleonora, djupt engagerad i bildkonst, arkitektur, musik och teater. Han uppskattade de kulturella influenser utifrån Europa och vi vet till exempel att han personligen var engagerad i den franska teatertruppen Les Rosidors som verkade i Stockholm från 1699 och sju år framåt. Före varje föreställning som truppen gav fick han till exempel kvällens pjäs uppläst för sig.


Det var slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. som hade fått uppdraget av Karl XII att engagera teatertruppen som bestod av skådespelare, sångare, dansare och musiker. Truppen rönte stora framgångar under sina år i huvudstaden och samtida iakttagare ansåg att repertoaren och kvaliteten på föreställningarna höll jämna steg med det som skedde på teatrarna i Paris. Les Rosidors underhöll hovet i Kungshuset men de spelade också ”på dörren” för betalande publik.


För att fira den svenska segern vid Narva år 1700 skapades en balett med sång, Narvabaletten, för den franska truppen. Musiken komponerades av hovkapellmästaren Anders von Düben d.y. men där det, som den senaste forskningen har visat, även ingick musik av Jean-Baptiste Lully och Jean Desfontaines. I detta allkonstverk, som i fransk anda blandar sång, dans och skådespeleri 150 år före Richard Wagner, möter vi barockens idé om allkonstverket i all sin kraft.


Vår föreställning Solen och Nordstjärnan inleds i tidens anda med en prolog till Solkonungen Ludvig XIV:s ära med musik av Desfontaines, följd av den commedia dell’arte-inspirerade Nationernas balett ur Molières komedi Borgaren som adelsman med musik av Lully, också det ett verk som den franska truppen framträdde med i Stockholm. Föreställningen avslutas med Narvabaletten till Karl XII:s ära. Vi får möta allt från storstilad hovteater till commedia, från pastoral till groteskerier och mytologi. Den gemensamma röda tråden är Tessin d.y., den franska teatertruppen och de två kungarna – Ludvig XIV, Solen, och Karl XII, Nordstjärnan.


I Solen och Nordstjärnan medverkar 8 dansare och 9 sångare och en orkester på 20 personer under ledning av Dan Laurin. Föreställningen regisseras och koreograferas av Karin Modigh, scenograf och kostymör är Anna Kjellsdotter. Premiär på Vadstena slott den 20 juli 2018, biljetter kan du köpa här från den 27 mars.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page