top of page

Orpheus

Orpheus eller Die wunderbare Beständigkeit der Liebe av den store barockmästaren Georg Philip Telemann blir sommarens stora begivenhet på Vadstena slott och är en stort anlagd opera från 1726. Librettot är skrivet på tre språk; tyska, italienska och franska. Musiken är även den komponerad i tysk, fransk och italiensk stil på ett oerhört skickligt och charmfullt sätt. Virtuosa italienska arior, fransk pastoral och tysk känslosamhet skapar en helhet som känns helt originell men också typisk för Telemann som var en ”avantgardist” i sitt sätt att ständigt förnya sig och i att söka nya musikaliska stilar 

Manuskriptet till Orpheus hittades först på 1990-talet och i sommar får alltså Vadstena-Akademien glädjen att, för första gången i Norden, framföra denna strålande opera som givetvis handlar om Orfeus och Euridikes ”odödliga” kärlekshistoria men som är långt mer blodfull än Glucks antikiserande sorgespel.

 

En av huvudpersonerna i Telemanns opera är den blodfulla drottningen Orasia. Hennes ränksmideri leder här till Euridikes död och när hon sedan inser att Orpheus trots detta inte älskar henne låter hon Baccanterna slita honom i stycken varvid hon även tar sitt eget liv efter en vision om hur Orpheus och Euridike förenats i himlen.

 

Kärlek, svartsjuka, ond bråd död och blodig hämnd blandas i denna opera med fantastiska sångroller och stora kontraster.

Produktionsteam 

Regissör: Clara Svärd      

Musikalisk ledare: Andreas Edlund  

Scenografi/Kostym: Marika Feinsilber  

Ljus: Anna Wemmert

Mask: Anne-Charlotte Reinhold

 

Sångare

Orpheus: Richard Lindström, baryton 

Orasia: Kajsa Lindberg, sopran

Eurydice: Ingrid Berg, sopran 

Ismene/Cephisa: Johanna Wallroth, sopran

Eurimedes: Georg Källström, tenor

Pluto: Mikael Horned, baryton

Ascalax: Monika Jägerova, mezzosopran

Kör samt en orkester på 20 musiker

Premiär 19 juli 18:30, spelas därefter 22, 23, 25, 26, 28, 29 juli och

1, 2, 5 och 7 augusti samma tid samt 4 augusti 16:00. 

Biljetter släpps den 25 mars. 

bottom of page