top of page

Arkiv

Digitalt arkiv

I vårt digitala arkiv kan du söka på de verk som producerats av Vadstena-Akademien sedan starten 1964. Arkivet innehåller uppgifter om notmaterial, libretto, sångare och material kring föreställningarna så som pressbilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi även arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder. Observera att bilderna på vår arkivsida och hemsida är upphovsrättsskyddade.

Arkiven sjunger opera på Vadstena-Akademien

Främst handlar vårt akademiarbete om att belysa den oförtjänt bortglömda operarepertoaren och om att förnya vår nuvarande. Detta gör vi genom att forska i operaarkiven och genom att beställa nyskrivna operor. I Riksarkivets årsbok 2012 finns en artikel publicerad om hur vi bedriver forskning: ”Den lilla sommaroperaverksamheten i Vadstena låter höra talas om sig både i svenskt och internationellt operaliv. Det har sina orsaker och en av dessa är starkt förknippad med arkivarbete.” Läs artikeln som pdf.

Tone + Text

Tone+Text var ett tvåårigt projekt (2013 och 2014) med librettister och tonsättare som initierades av Vadstena-Akademien, Föreningen Svenska Tonsättare och Sveriges Dramatikerförbund.

Vadstena-Akademien hos Musikverket

I Musik- och Teaterbibliotekets arkivförteckning finns allt historiskt material från Vadstena-Akademiens verksamhet samlat.

Till Musikverket

Vadstena-Akademiens
hall of fame

Vi är stolta över att flertalet av Sveriges storsångare har passerat genom vår föreställningar. Att bli vald att sjunga en roll i våra produktioner är en kvalitetsstämpel. På våra scener har bland andra Nina Stemme, Loa Falkman, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman tagit sina första karriärsteg. Genom länken nedan kan du se alla våra sångare sedan starten.

Våra senaste produktioner
bottom of page