RIDDARTORNET

 

KAMMARMUSIK-

AKADEMIEN

 

VADSTENA SÅNG

OCH PIANOAKADEMI

ARKIV

MASTER CLASS

SOLEN OCH NORDSTJÄRNAN

 

GDPR

 

PRESS

Bli

vår

vän! 

 

PARTNERS

HYR UT DIN

BOSTAD

...

Handling

x

Son of Heaven

Synopsis/Handling

AKT I

De odödliga frammanar legenden om Kejsaren som är på resa för att söka efter örten som ska ge honom evigt liv. Han och hans följe har slagit läger i bergen. Under feberyra möter Kejsaren sin äldste son Fusu (inkarnerad av Narren) som skickats till fronten för att ha trotsat sin far. Efter ett misslyckat försök till försoning kallar Kejsaren på sina medicinmän. Medicinmännen (inkarnerade av de odödliga) erbjuder honom olika kurer men Kejsaren avböjer. Förgiftad av allt de ordinerat kräver han att medicinmännen ska hitta den rätta örten – eller straffas med döden.

Kejsaren plågas av feber. Rådgivaren Li Si dyker upp och försöker förgäves övertala Kejsaren att återvända till huvudstaden där oro råder. Kejsaren kallar på sin yngste son Huhai som är uttråkad och vill bege sig till fronten som krigare, men Kejsaren vägrar ge honom sin tillåtelse. Samtidigt ondgör sig eunucken Zhao Gao över sitt

uppdrag som Huhais lärare. Zhao Gao är övertygad om att han själv är Kejsarens oäkta son och han svär att sprida förödelse där han kan. Huhai kommer till sin lektion och gör en ansats att förstöra sina böcker. Till hans förvåning uppmuntrar Zhao Gao honom att fortsätta. Zhao Gao intalar Huhai att han är ett kejsarämne och bör ta över
makten istället för brodern Fusu.

Kejsaren plågas av föreställningar om att döden lurar omkring honom. Plötsligt får något honom att lystra till. De odödliga uppen-barar sig och Kejsaren beordrar dem att avslöja hur man får evigt liv. De gäckar honom med sina gåtfulla svar och försvinner.

AKT II

I gryningen överraskas Li Si av Zhao Gao som varnar för vad som väntar om Fusu kommer till makten. Om istället Huhai blev kejsare skulle det bli lättare för Li Si att styra underifrån, menar Zhao Gao.

Utmattad efter en ny feberattack kan Kejsaren inte förneka att slutet är nära. Kejsaren känner igen Kuan Yin, hans döda hustru (inkarnerad av Krigaren). Hon uppmanar Kejsaren att inse att framtiden tillhör hans söner. Kejsaren protesterar. Rikets framtid tillhör honom och ingen annan. Utmattad vilar han i Kuan Yins famn och försonas äntligen med sitt öde.

Kejsaren beordrar Li Si att genast skicka ett brev till Fusu trots Li Sis protester. Kejsaren ber Fusu om förlåtelse för sin oförsonlighet. Tiden är inne för Fusu att återvända till huvudstaden och förbereda sig för att ta över tronen.

Medan Kejsaren gör sig redo att lämna livet samlas Huhai, Zhao Gao och Li Si till ett hemligt rådslag. Huhai plågas av svartsjuka över faderns känslor för Fusu. Zhao Gao varnar återigen Li Si för vad som blir följden om Fusu blir kejsare. För att förhindra det har Zhao Gao och Huhai skrivit ett falskt brev där Kejsaren förskjuter Fusu med hårda ord. Men för att kunna skicka brevet behöver de Li Sis stämpel.

Li Si tvekar. Ska han göra det som är bäst för riket och låta Fusu bli kejsare eller ska han säkra sin egen ställning? Li Si byter ut det äkta brevet mot det förfalskade. Kejsaren dör omgiven av sitt hov.

AKT III

De odödliga beskriver hur det förfalskade brevet når fram till Fusu som tar sitt liv. Huhai är nu den nya kejsaren.

Li Si oroar sig över rikets tillstånd. Li Si kritiserar Huhai för att negligera sina plikter och för att låta Zhao Gao styra riket. Rasande över kritiken ger Huhai order om Li Sis avrättning.

Medan rebeller intar riket och armén deserterar styr Zhao Gao folket med grym hand. Huhai förföljs av tvångstankar och känslor av inre upplösning. Faderns hat tycks förfölja honom. Besinningslös ger Huhai sig på Zhao Gao och dödar honom.

I sitt vansinne vänder Huhai sig till sin fars ande men möter istället Fusu. Fusus förlåtande mildhet får Huhai att möta sanningen om sig själv. Huhai tar sitt liv och riket faller. Legenden om Kejsaren och hans söner är över.

Bifogade filer